Sommarkörning

Ekonomisk körning och underhåll av bilen hjälper till att få bukt på kostnaderna

– Även den minsta förändring i bränsleförbrukningen kan öka kostnaderna och avstånden man kör brukar bli långa under sommaren, säger Krister Kronqvist, ExxonMobils tekniska rådgivare i Finland. Underhåll av bilen rekommenderas före sommarsemestern. Du bör t.ex. kontrollera oljan och byta ut den inför en lång resa. – Efter vintern hamnar det ofta föroreningar som t.ex. sot, smuts, vatten eller bränsle i oljan. Dessa föroreningar minskar oljans smörjande egenskaper, berättar Kronqvist.

Nyckeln till ett ekonomiskt sätt att köra är förutseende

Ekonomisk körning är, förutom underhåll, bra för alla semesterfirares bilar och motorer. Du kan minska bränsleförbrukningen genom att undvika snabba inbromsningar, onödig acceleration, tomgångskörning samt rusningstrafik. För att undvika omvägar bör du planera din resväg i förväg och då är det praktiskt att ha en navigator. – Om du har en inbyggd dator bör du definitivt använda den. Det är ett utmärkt sätt att lära sig köra mer ekonomiskt, säger Kronqvist.

Vilken typ av olja behöver min bil?

På webbplatsen för Mobil 1™ finns det ett verktyg för val av olja som är enkelt att använda och som hjälper dig välja rätt motorolja baserat på din bils märke och modell.

Många biltillverkare rekommenderar att du använder syntetiska smörjmedel. Syntetiska motoroljor smörjer bra oavsett driftstemperatur och förhållande. De reducerar motorfriktion och skyddar motorn från att brytas ner. Du bör uppmärksamma motoroljans kvantitet och kvalitet eftersom den har en direktpåverkan på bränsleförbrukningen.

ExxonMobils checklista för smart semesterkörning:

En ren och väl underhållen bil är säkrare och bekvämare och drar mindre bränsle. Sättet du kör på påverkar också bränsleförbrukningen. Vad bör du tänka på när du förbereder dig för motorvägen i sommar?

 • Kontrollera däckmönster, däcktryck och inriktning av däcken före resan.

 • Din bil förtjänar också en rengöring inför semestern. Tvätta den noggrant på utsidan och undersidan. Torka och vaxa ytan efter tvätt. Dammsug och tvätta bilen invändigt. Kom också ihåg att tvätta vindrutan och alla rutor från insidan!

 • Kontrollera vindrutetorkare. Byt slitna torkarblad. Fyll upp behållaren med spolarvätska.

 • Se till så att det finns tillräckligt med kylmedel i kylsystemet för varma sommardagar.

 • Kontrollera konditionen på motorns luftfilter genom att se om filterpappret blivit mörkare och byt det vid behov. Det är också bra att byta luftfiltret i kupén en gång per år.

 • Byt stötdämparna mot nya om de är utslitna.

 • Testa dina bromsar. Bromsvätskan bör bytas minst en gång vartannat år.

 • Kontrollera motoroljenivån. Fyll upp behållaren eller byt oljan helt. Använd helsyntetisk olja om biltillverkaren rekommenderar det.

 • Det är lättare att vara ekonomisk genom att vara förutseende. Planera din resväg i förväg. Genom att vara uppmärksam bakom ratten undviker du plötsliga inbromsningar och onödig acceleration.

 • Du är inte ensam på vägen. Hövlighet och respekt för trafikreglerna gör resan trevligare för alla.

 • Glöm inte att packa med något gott att mumsa på, ta många pauser och ha en positiv inställning till resan. Det gör att även den längsta resan blir lekande lätt!

Rekommendation av motorolja


Produktväljare

Hitta en distributör


Hitta din närmaste distributör