Råd vid oljebyte och top-up

Hur du kontrollerar och tillför olja 


1. Parkera på ett jämnt underlag, stäng av motorn och vänta i 3–4 minuter så att oljan sjunker ner. 

2. Lokalisera mätstickan, dra ut den, torka av den, sätt tillbaka stickan i botten innan du läser av oljenivån. 

3. Om ytan är under maxnivån, kontrollera i serviceinstruktionerna hur mycket olja du ska tillföra. Optimal nivå är vanligtvis precis under sträcket för högsta nivå. 

4. Öppna motorns oljepåfyllningslock, tillsätt rätt mängd olja och stäng oljepåfyllningslocket. 

5. Vänta i 60 sekunder så att oljan hinner sjunka ner i motorn och doppa sedan stickan på nytt för att kontrollera den nya nivån. Tillsätt olja vid behov och tillslut påfyllningslocket. 

Skillnaden mellan max- och miniminivåerna på mätstickan är minst ½ liter. Den varierar emellertid beroende på bilmärke. Om du inte är säker, kontrollera uppgiften i bilens servicemanual. Mobil-påfyllningsförpackningen innehåller 1 liter.

Goda råd


Närhelst du börjar på med någon form av service- eller reparationsarbete på din bil, tänk först och främst på säkerheten – bilens och din egen! Första steget är att känna till vilka redskap, arbetssätt och säkerhetsfaktorer som gäller. Kom ihåg att det inte alltid fungerar som det står i instruktionsboken. Rostiga delar, feta och oljiga ytor samt trånga utrymmen kan göra arbetet på din bil minst sagt utmanande. Genom att följa några enkla instruktioner och satsa på säkerhetstillbehör minskar du olycksrisken.

Här följer några råd som underlättar arbetet

Innan du börjar jobba


Innan du påbörjar arbetet bör du ställa dig själv följande frågor:

1. Har jag de rätta verktygen för detta projekt?

2. Blir jag tvungen att lyfta fordonet och arbeta under det?

3. Måste jag hantera bränsle, olja eller lösningsmedel?

4. Kräver arbetet att jag lösgör stora fästenelement eller tunga delar från bilen?

Arbetet

Ha alltid säkerheten i åtanke när du arbetar.

1. Var medveten om vad du inte borde göra och vad du inte får röra. Störtdyk inte in i ett projekt om du inte vet vad du gör. Skaffa erfaren hjälp. I korthet: gör grundarbetet ordentligt.

2. Använd de rätta verktygen. En bra grundregel för inköp av gör-det-självverktyg: redskapet borde betala sig när du använder det första gången jämfört med att du lämnat bilen till proffs. Köp kvalitativa och, framför allt, lämpliga verktyg. En mejsel duger inte som hävstång och en tång är ingen skiftnyckel

3. Håll rent omkring dig och ha bra belysning. Du kan inte reparera något du inte ser. Ha förstahjälpenmaterial och en brandsläckare i närheten, t.ex. i garaget eller i fordonet. Detta kan utgöra skillnaden mellan en liten skråma och stora problem.

4. Om du arbetar själv, ha telefonen i närheten. Se till att någon vet var du är och vad du gör. Förutom säkerhetsaspekten kan detta även annars vara nyttigt, eftersom du vid tillfällen kan behöva hjälp med moment man inte klarar av på egen hand.

Kläder

1. Använd alltid kläder som passar för arbetet. Lösa plagg kan fastna mellan arbetsredskap och andra föremål. Använd därför tätt åtsittande skjortor och byxor.

2. Använd latexhandskar när du lösgör feta eller oljiga delar. De ger bättre fäste och skyddar dina händer från smuts, olja, fett, färger och lösningsmedel.

3. Om du lösgör tunga delar (t.ex. hjul), bör du använda arbetshandskar för bilmekaniker. De skyddar dina knogar och ger ett bättre grepp om verktygen och de delar du arbetar med. Trots det är de tillräckligt känsliga när du t.ex. behöver skruva småmuttrar med fingrarna.

4. Om du arbetar under bilen, med rostiga delar eller med lösningsmedel och sprayfärg, bör du använda skyddsmask för ansiktet.

Efter arbetet


Beaktandet av säkerheten slutar inte i och med att själva arbetet avslutas. Gör dig av med olja, oljiga material, trasor och papper på ett ändamålsenligt sätt. På detta sätt minimerar du brandrisken och tar hänsyn till miljön. Kontrollera vad som gäller på din ort.

Detta är bara några exempel på vad du bör beakta för att lyckas i gör-det-själv -projekt. Tillbringa en stund med att fundera innan du påbörjar arbetet – då löper arbetet lättare och slutresultatet blir bättre.

Svårighetsgrad: 1/5                        Tidsåtgång: 15 min

Lär mer om Mobil 1™


Mobil 1-teknologi i motorsport

Rekommendation av motorolja


ProduktväljareHitta en distributör


Hitta din närmaste distributör