Köra till Europa

En semesterresa med bil till Europa är ett toppenalternativ till en vanlig semesterresa. Du kan vara säker på att få en trevlig resa om du underhåller din bil och i förväg planerar din resväg.


 • Underhåll på bilen krävs före en lång semesterresa med bil
 • Se till så att du vet vilken motorolja som passar din bil innan du far iväg, om du skulle råka glömma att packa med extra motorolja i bagaget
 • Planera din resväg i förväg för att undvika otrevliga överraskningar

För semesterfirare som ska utomlands med bilen är det, förutom de vanliga researrangemangen, också bra att ta hand om bilen. En bil som får motorproblem på grund av att det saknas olja kan onödigtvis fördröja din semester.

”Förare är oftast bättre förberedda på körning under vintertid än under sommartid, trots att ett vanligt underhåll med kontroll av olja rekommenderas på bilen, speciellt inför en lång semesterresa”, påminner Krister Kronqvist, ExxonMobils tekniska rådgivare i Finland

Han fortsätter”Under vintern kan föroreningar tränga in i motoroljan, vilket reducerar oljans smörjningsfunktion. Bilens motor kan på grund av detta utsättas för onödig stress. En bil som är välsmord kan också hantera bränslekostnaderna på ett bra sätt. Vid behov bör oljan bytas ut helt.”

Dessutom är det nödvändigt att se till att bilen har tillräckligt med bromsvätska och kylmedel. Det kan det vara svårt att hitta motorolja eller kylmedel på platser där det är svårt att hitta en bensinstation.

”Det är också en bra idé att ta reda på vilken motorolja som passar bäst för din bil, om du skulle råka glömma att packa extra motorolja i bagaget. När du befinner dig på vägen kan det vara svårt att få hjälp att hitta rätt olja”, underrättar Kronqvist.

Det betalar sig att i förväg planera din resväg

Ett förutseende och lugnt sätt att köra på, samt smörjning, skonar bilens motor när du är på väg genom Europa. Det är bra att i förväg förbereda sig på de problem som kan uppstå.

Representanten för den finska 2CV-klubben, Henkka Castrén, har några tips att dela med sig av till resenärer som ska bege sig ut i Europa med bil. Castrén är en erfaren resenär, som alltid förbereder för sina resor långt i förväg. Castrén har gjort över 30 bilresor till Europa och har totalt besökt 24 europeiska länder.

”Jag kollar alltid om oljefiltret i min bil behöver bytas och jag har alltid en reservflaska med syntetolja i bagaget. Jag planerar alltid min resväg i ett kartprogram före en längre resa och räknar ut avståndet mellan stoppen och den tid jag troligtvis spenderar där”, säger Castrén.

”I t.ex. Tyskland finns det många motorvägar, men om du hamnar i en bilkö kan du stå stilla i timmar, så det är bra att lyssna efter indikationer på trafikstockningar och uppskattad varaktighet på den lokala trafikradion. Det är också viktigt att komma ihåg att du måste ha ett nödsituationskit och en skumsläckare när du kör på Via Baltica”, påminner Castrén.

Ekonomisk körning handlar till sist om att läsa trafiken. Du kan minska bränslekostnader och resa mer avslappnat genom att undvika snabba inbromsningar, onödig acceleration samt tomgångskörning. Genom att undvika rusningstrafiken och köra i en jämn medelhastighet kan du också hålla bränslekostnader på en rimlig nivå.

“Även den minsta förändring i bränsleförbrukningen kan öka kostnaderna under en längre semesterresa. Nyckeln till ett ekonomiskt sätt att köra är förutseende”, sammanfattar Kronqvist.

ExxonMobils och den finska 2CV-klubbens checklista:

 • Kontrollera motoroljenivån. Fyll upp behållaren eller byt oljan helt.
 • Kontrollera om oljefiltret behöver bytas.

 • Se till så att det finns tillräckligt med kylmedel i kylsystemet för kommande varma sommardagar.

 • Se till så att du har en reservflaska med motorolja i bagaget.

 • Kontrollera vindrutetorkare. Byt slitna torkarblad. Fyll upp behållaren med spolarvätska.

 • Kontrollera däckmönster, däcktryck och inriktning av hjulen före resan, om du ska lasta bilen tungt. Se till så att bilens belysning inte påverkas av den tunga lasten.

 • Planera din resa långt i förväg och kontrollera så att det finns tillräckligt många bensinstationer längs vägen.

 • Planera om möjligt din resväg i förväg med ett kartprogram.

 • Om du kör en gammal bil är det bra att också packa med en verktygslåda vid längre resor. Det kan också komma tillfällen då en drivaxel eller en bensinpump behövs.

Rekommendation av motorolja


ProduktväljareHitta en distributör


Hitta din närmaste distributör