Mobil 1™ och Scott Brady: Tar sig an det mongoliska rallyt

Äventyrsföraren och utgivaren av Overland Journal, Scott Brady, har besegrat världens hårdaste terräng, från norra polcirkelns frusna tundra till moaböknens sluga klippor. Trots att han har genomlevt hundratusentals kilometer livsfarlig körning medger även Scott att det mongoliska rallyt verkligen är en utmatning utan jämförelse.

Det mongoliska rallyt, som sträcker sig över nästa 18 000 kilometer extrem terräng från den spanska kusten till hjärtat av Asien, är med stolthet det sista stora racingäventyret i en värld som blivit blödig.

Men när ett vanligt rally betonar säkerhet, gör det mongoliska rally allt för att frambringa fara.

 

Det finns ingen officiell bana. Det är strikt förbjudet att använda elektroniska navigationsenheter. ”Detta maraton är på alla sätt en öppen tävling där alla sköter sig själva”, säger Brady.

Som om inte en transkontinental expedition över planetens mest otillgängliga landskap inte var tillräcklig, har de tävlande inte de bekväma prestandafördelarna med en förstklassig motor, utan tävlingsreglerna kapar fordonets motor till ynka 1,5 liter.

Brady och hans kartläsare gav sig i juli 2010 av från Barcelonas gator i en Suzuki Jimmy 2001, med en robust 1,3-liters motor.

De hade inte råd att ta några chanser med sin utrustning med en nästan 18 000 kilometer lång resa, genom ökendalar och bergskedjor, framför sig. Det var anledningen till att de valde Mobil 1, världens ledande märke av syntetisk motorolja.

”Vi korsade genom Wakhan-korridoren längs med gränsen till Afghanistan, ett område som är känt för sin laglöshet och som patrulleras av banditer”, mindes Brady. ”Vid ett tillfälle korsade vi en översvämmad del av vägen, där ett motorproblem skulle utsatt oss för livsfarlig fara”.

Brady var förundrad över att motorns prestanda, efter nästan två månader bakom ratten på en resa som gått igenom 22 länder, fortfarande var enastående.

”Efter att ha kört nästan 18 000 kilometer, med en 1,3-litersmotor, är det väldigt uppenbart att vi gjorde rätt som använde Mobil 1”, säger Brady.

Här kan du läsa hela historien och till höger kan du se några av de fantastiska videoklipp som togs under expeditionen. Mer information om Scott Brady och Expedition West hittar du på www.expeditionswest.com

 

Lär mer om Mobil 1™


Mobil 1-teknologi i motorsportRekommendation av motorolja


ProduktväljareHitta en distributör


Hitta din närmaste distributör